Programul LEADER
1. Ce este Programul LEADER?
Programul "LEADER" al Uniunii Europene este un program de dezvoltare ruralã durabilã care se bazeazã pe îmbinarea a ºapte caracteristici:
abordare teritorialã;
- abordare partenerialã;
- abordare de jos în sus;
- abordarea integratã ºi multi-sectorialã;
- accent deosebit pe inovaþie ºi experimentare;
- implementarea proiectelor de cooperare ºi
-
interconectarea parteneriatelor locale..
2. Care sunt avantajele utilizãrii Programului LEADER?
- Rãspunde unor nevoi locale specifice;
- Valorificã resursele locale;
- Mobilizeazã actorii locali, reprezentanþi ai populaþiei rurale,de a se preocupa ºi de a prelua controlul dezvoltãrii zonelor rurale prin întocmirea de strategii axate pe problemele identificate în comunitãþile lor;
- Oferã zonelor rurale posibilitatea de colaborare cu alte teritorii pentru schimb ºi transfer de experienþã prin crearea de reþele;
3. Cum poate fi accesat Programul Leader?
Pentru a putea accesa Programul LEADER, comunitãþile locale, grupate în teritorii, trebuie sã creeze un parteneriat public-privat denumit "Grup de Acþiune Localã" (GAL). GAL-urile sunt constituite din diverºi reprezentanþi ai sectoarelor public, privat ºi ai societãþii civile din teritoriul respectiv. La nivel de decizie, partenerii economici ºi reprezentanþii societãþii civile, precum agricultorii, femeile, tinerii din spaþiul rural ºi asociaþiile acestora trebuie sã reprezinte cel puþin 50% din parteneriatul local.
4. Cine sunt beneficiarii Programului LEADER?
Beneficiarii Programului LEADER sunt Grupurile de Acþiune Localã (GAL) care îºi desfãºoarã activitatea pe un teritoriu rural, cu o populaþie cuprinsã între 10.000 - 100.000 locuitori ºi densitatea de maximum 150 de locuitori pe km2.
5. Care sunt etapele pentru pregãtirea implementãrii Programului LEADER?
- Formarea animatorilor reprezentanþi ai anumitor teritorii sub-regionale;
- Constituirea Grupurilor de Acþiune Localã;
- Elaborarea strategiei de dezvoltare localã de cãtre GAL-uri;
- Selectarea proiectelor;
-
Implementarea strategiilor de dezvoltare ruralã.
6. Cum este finaþat Programul LEADER?
Programul LEADER se finanþeazã prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR).
7. Ce fonduri poate accesa un GAL prin Programul LEADER ?
La nivel naþional, Axa IV "LEADER" va primi 2,5% din sumele alocate celorlalte domenii din Programului Naþional de Dezvoltare Ruralã (PNDR), adicã 123.462.653 euro. Proiectele ce vor fi implementate prin axa LEADER vor fi proiecte mici care vor trebui sã respecte un plafon de maxim 200.000 euro finanþare nerambursabilã, iar valoarea totalã a investiþiei nu va depãºi 400.000 euro.Conform Programului Naþional de Dezvoltare Ruralã, în perioada 2007-2013, un GAL va putea accesa:
- circa 3.000.000,00 Euro pentru cel puþin 60 de proiecte cu impact în zona respectivã;
- circa 3-4 proiecte pe cooperare cu alte GAL-uri din þarã ºi strãinãtate.
Obiectivele specifice ale Programului LEADER urmãresc:
Mãsura 41
- participarea membrilor comunitãþilor rurale la procesul de dezvoltare localã ºi încurajarea acþiunilor inovative (spre exemplu, noi sisteme de piaþã, modernizarea activitãþilor tradiþionale prin aplicarea de noi tehnologii, etc.).
Mãsura 421
- încurajarea actorilor de la nivel local de a lucra împreunã cu reprezentanþii altor comunitãþi din interiorul sau exteriorul þãrii.
Masura 431
- stimularea formãrii de parteneriate, pregãtirea ºi asigurarea implementãrii strategiilor de dezvoltare localã.
Datoritã caracterului orizontal al Axei 4, ce presupune accesarea mai multor mãsuri din cadrul axelor FEADR, impactul acþiunilor implementate prin aceasta abordare este foarte ridicat ºi acoperã o arie largã de acþiuni ºi beneficiari.
Mai multe detalii puteþi gasi la: www.finantare.ro