logo_galvm   logo_leader logo_pndr
 

Media și bune practici

Actiune de animare a teritoriului cu ocazia Zilelor Orasului Lehlilu Gara.

APEL DE SELECTIE MASURA 1 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 2 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 8 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 3 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 4 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 5 - ANUNT PRESA

APEL DE SELECTIE MASURA 6 - ANUNT PRESA

La Vasilati, fondurile europene de la vis la realitate

Animarea teritoriului in comuna Ileana

Dor Marunt, un UAT nou venit in GAL Valea Mostistei


O animare eficienta

Intr-o zona publica, extrem de frecventat├ú, din centrul Orasului Lehliu-Gar├ú, GAL-ul Valea Mostistei, intre orele 10:00 - 13:00, si-a montat infrastructura achizitionata necesara comunic├úrii directe cu cet├úțenii pentru desfasurarea unei activitati de animare a teritoriului. În aceast interval de timp, mobilizati corespunzator cu ajutorul sistemului de sonorizare 42 de potentiali beneficiari s-au bucurat de modalitatea inedita de dialog direct in strada, la firul ierbii, imaginata de organizatia noastra. Din colo de discutiile dedicate masurilor ce urmeaza a fi lansate, informatii despre valoarea proiectelor si proceduri de aplicare, interlocutorii nostrii au mai beneficiat de materiale informative, pliante si brosuri.

Actiunea a utilizat eficient toate achizitiile efectuate aflate in aceasa sfera tematica, dovedindu-se astfel utilitatea si eficienta lor in procesul de comunicare direct cu cetatenii. Aceste elemente au imbunatatit designul actiunii pe care GAL-ul Valea Mostistei a coborat-o direct in strada, facilitand astfel discutii fata in fata, desfasurate intr-un mediu comun, prietenos.

Arta comunicarii defineste acest gen de initiativa ca fiind unul extrem de eficient, proces in care intre emitator si receptor nu se creeaza bariere de comunicare artificiale si care mijloceste corespunzator posibilitatea auditorilor de a crea feed back, ad-hoc.

Numarul mare de persoane care s-au oprit initial din curiozitate, iar apoi din interesul de a fi bine informate, au constituit ulterior factor de multiplicare a informatiei. Beneficiarii directi asociati cu cei indirecti depasind cu mult cifra de 150 persoane.

Materiale informative de suport si-au demonstrat eficienta in contextul in care marea majoritate a interlocutorilor si-a propus sa studieze ulterior documentele si sa solicite  informatii suplimentare utilizand datele de contact ale GAL-ului, aflate in materialele informative. Monitorizarea si evaluarea actiunii, conform indicatorilor propusi, a demonstrat eficienta unui gen de abordare pe care GAL-ul si-l propune sa-l replice cu ocazia activitatilor de animare viitoare.

GHEDZIRA NICOLAE

 

 

 

Conferinta Regionala 'UN BUN INCEPUT' in implementarea axei LEADER 2014 - 2020

29 Mai 2017 - Constanta

 

                Sub auspiciile deosebite asigurate de prezenta domnului Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, FNGAL a organizat o intalnire pentru regiunile Sud - Est si Sud - Muntenia, care a urmarit cresterea sprijinului tehnic si metodologic acordat reprezentantilor grupurilor de actiune locala implicati in implementarea strategiilor de dezvoltare locala. Intalnirea a avut loc la Mamaia, Jud. Constanta intr-un cadru adecvat, organizatorii straduindu-se sa asigure cele mai bune conditii de desfasurare a acestei activitati.

Scopul intalnirii a urmarit sa imbunatateasca cadrul de implementare a sub masurilor 19.2, 19.3 (Lansarea ghidului consultativ) si 19.4, implicit lansarea apelurilor de selectie pentru masurile cuprinse in SDL-urile gal-urilor prezente.

Discutiile au fost animate si participative, s-au clarificat numeroase aspecte tehnice si procedurale, in contextul in care au fost prezenti si reprezentantii AM PNDR, CDRJ, CRFIR, OJFIR din regiunea mai sus mentionata.

Importanta acestor intalniri, rezulta si din faptul ca asemenea activitati genereaza dezbateri pe o gama extrem de diversificata de subiecte, iar nivelul comentariilor demonstreaza profesionalismul si nivelul de pregatire al participantilor. S-au clarificat aspecte privind apelurile de selectie, posibilitatea de a modifica strategiile, au fost sugerate propuneri de modificare/imbunatatire a ghidurilor solicitantului si a manualelor de procedura, s-a comentat pe marginea sub masurii 19.3, aflat in dezbatere publica, s-au facut simulari de completare a cererilor de finantare editabile specifice programului leader.

Sesiuunea a fost extrem de interactiva iar timpul alocat acestei intalnirii a fost folosit cu maxima eficienta. Intalnirea organizata la Mamaia a mai parcurs un pas catre metode performante de promovarea a dezvoltarii rurale, atat de necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al locuitorilor din mediul rural.

 


EXPO AGRIPALANTA - ROM AGRO TEC,

 18 - 21 MAI 2017,

LOCUL UNDE TEHNOLOGIILE INALTE COBOARA IN TEREN

Cea mai mare expozitie, din Romania,  desfasurata in camp deschis, si-a ales ca locatie un teren special amenajat, la Fundulea, in Jud. Calarasi.

Dimensiunea acestui eveniment, organizarea ireprosabila, cat si prezenta unor numeroase firme legate intr-un fel sau altul de agricultura, a constituit un factor de atractie irezistibil pentru numeroasele mii de vizitatori, participanti.

Au fost prezenti specialisti, fermieri, oamenii care lucreaza in agricultura sau care iubesc aceasta activitate si sunt interesati de noutatile aparute in domeniu.

Gal-ul Valea Mostistei si-a programat o vizita de lucru si a participat la acest eveniment, interesat fiind, de tematica expozitionala si de posibilitatea unei interactiuni cu numerosii factori prezenti acolo.

Tematica diversa abordata in cadrul programului acestor evenimente a inclus demonstratii comentate cu masini agricole, pentru promovarea tehnologiilor inovative in domeniul prelucrarii solului si se asemenea alte demonstratii cu masini agricole diverse si performante.

S-a vorbit in targ de tractoare inteligente, de tehnologii extrem de avansate, de costuri si in mod vizibil, participantii cunoscatori au putut sa evalueze concret diferenta existenta intre gama lor de masini agricole in folosinta si varfurile tehnologiei actuale.

Firmele expozante si-au prezentat produsele si au sustinut discutii si analize competente despre capacitatile utilajelor si despre un raport cost eficienta optim pe care ele incearca sa il asigure. Este pana la urma o chestiune de marketing si sub acest aspect profesionismul organizatorilor este evident. Am intalnit in spatiul expozitional toti factorii interesati, care pana la urma trebuie sa coopereze, pentru obtinerea unor productii agricole cantitativ si calitativ superioare. Cercetarea in domeniu a fost bine reprezentata, de  producatorii de masini si utilaje agricole exponentiali, vizitatorii avizi sa afle noutati pe care sa le poarte apoi la ei in gand, si sa le duca in ferme.

Expo Agriplanta - Rom Agro Tec, este mai intai un eveniment educational si de formare. Fiecare vizitator s-a regasit in felul sau in acest tip de activitate cu posibilitati nenumarate de diversificare.

A fost un loc unde copii s-au intalnit cu agricultura. Gal-ul a avut numeroase contacte si a stabilit la fel de multe legaturi cu toti factorii interesati, din aceasta sfera tematica. Ulterior ne propunem sa colaboram si sa valorificam corespunzator noile cunostinte dobandite, pentru implementarea cu succes a programului LEADER in teritoriu.

 

08.03.2017

Conform Strategiei de dezvoltare locala si a misiunii si viziunii sale exprimate, GAL-ul Valea Mostistei are datoria de deveni memoria vie a traditiilor, protului, obiceiurilor si a folclorului din Microregiunea Valea Mostistei, judetul Calarasi. Procesul de dezvoltare rurala pe care organizatia noastra il promoveaza se bazeaza si se va baza cu siguranta pe masuri active care sa potenteze dezvoltarea rurala, valorificand capitalul endogen existent si focalizandu-si interesul pentru conservarea si promovarea patrimoniului material si imaterial din miunata Vale a Mostistei. 8 Martie 2017 a asigurat un pretext adecvat participarii la evenimentul public "Sezatoarea - Toarce, toarce Leano toarce!" organizat de Scoala Gimnaziala nr. 1 Nicolae Balcescu. UAT-ul si Scoala fac parte din parteneriatul GAL si in in virtutea procesului de asociere si din dorinta de a fi alaturi de parteneri, GAL-ul a fost prezent la eveniment si a contribuit la desfasurarea sa, oferind sesiuni de informare si transmitere de informatii, intr-un cadru atipic, potrivit pentru crearea empatiei necesare si pentru o buna comunicare. Grupul tinta a fost constituit din numeraosele persoane de sex feminin si  nu numai, prezente. Ca de obicei GAL-ul Valea Mostistei s-a aflat la "firul ierbii" alaturi de cetatenii si potentialii sai beneficiari.

06.03.2017

Omnul impreuna cu calul sau au evoluat impreuna in istorie, sau poate invers.

 Horses Land ( https://www.facebook.com/HorsesLand ) aflata in Comuna Nana, judetul Calarasi, deci in Microregiunea Valea Mostistei, gestionata corespunzator Programului LEADER, de catre GAL-ul cu acelasi nume se straduieste cu succes sa asigure un anumit tip de servicii care sa valorifice dragostea pentru cai, cu oportunitatile oferite de acestia suport al unui tratament specific adresat copiilor suferinzi. Pornind de la o idee antreprenoriala in care visul si realitatea nu au granitele bine definite, initiativa atipica pentru un business dedicat profitului, isi cauta suportul financiar in masurile pe care GAL-ul Valea Mostistei le va lansa curand. Poate fi o intervenie eficienta in furnizarea servicii sociale, in care relatia ancestrala intre om si cal sa deblocheze mecanismele necunoscute care ii fac pe multi copii sa sufere. Extinderea, modernizarea si diversificarea activitatii  este dorita de administratori in contextul in care gradul de audienta al initiativei lor este unul foarte mare si de aceea trebuie asigurate noi conditii corespunzatoare. GAL-ul Valea Mostistei prin obisnuinta sa dobandita, de a fi la "firul ierbii" priveste cu incredere si evalueaza fezabilitatea initiativei. Acest tip de activitati dovedesc daca mai era nevoie ca dezvoltarea rurala nu inseamna numai agricultura. Dar si agricultura!

28.02.2017

De la bine la excelent!

 

Constituie titlul aplicatiei pe care GAL-ul Valea Mostistei a initiat-o in cadrul masurii 16. Cooperare, sM 16.4 -"Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectorul agricol". Crearea unei structuri asociative capabile sa identifice  si sa dezvolte instrumente noi inovative de comercializare superioara a productiei de legume de calitate premium, defineste in mare masura scopul acestei aplicatii.  GAL-ul urmareste rezvolvarea unor nevoi prioritare identificate in lungul si consistentul proces de animare a teritoriului, nevoie care vorbeste despre structurarea si dezvoltarea unui lant scurt al vanzarilor format din parteneri capabili care sa asigure trasabilitatea produselor in cadrul unui lant scurt al vanzarilor. GAL-ul Valea Mostistei, lider de proiect,  impreuna cu partenerul 1 CAP Gurbanesti SRL, partenerul 2 GOODFOOD ENTREORISE SRL, partenrul 3 - 4DEAMS SRL Calarasi si partenerul 4 ONG KAPITAL Sarulesti, se vor stradui impreuna sa identifice cel mai scurt traseu al produselor premium de la producator la piata, asigurand in acelasi timp un raport cost calitate optim acestor produse. Aplicatia promoveaza, in acelasi timp, o strategie de marketing superioara cu reale prosibilitati de replicare si diseminare la indemana ficarui amator. Valoarea finantarii propuse este de 100.000 euro.